Köpa aktier – guide för nybörjare

Vart handlar jag?

För att kunna köpa aktier behöver du ha ett konto hos en bank som är avsett för aktiehandel. Detta är gratis och enkelt att skaffa. Detta går att göra genom en av de stora bankerna, men oftast är det smidigast och billigast att öppna ett konto hos en av nätmäklarna. De har mer informativa sidor anpassade för aktiehandel. De två stora nätmäklarna är idag Avanza och Nordnet. Prismässigt är det ingen större skillnad på de två. Aktielabbet föredrar dock Avanza. Därför rekommenderar aktielabbet Avanza för nya sparare.

Handla aktier hos Avanza här.

Vad kostar det?

Courtage: En mäklare tar ut avgifter för aktiehandeln, detta kallas courtage. Det finns ofta olika sorters prisalternativ hos en mäklare. Vilken som passar bäst beror på hur mycket och hur stora belopp du har tänkt att handla för. Det går enkelt räkna ut vilket som blir billigast. Både Avanza och Nordnet erbjuder gratis aktiehandel om vissa villkor är uppfyllda. På Avanza är det gratis att handla på Stockholmsbörsen om du ännu inte har kommit upp i 50 000 kr i samlat sparande.

 

Aktiedepå eller investeringssparkonto?

  • Aktiedepå: här måste alla försäljningar deklareras där du får skatta på vinsten. Dock är det tillåtet att kvitta vinster och förluster, d.v.s. om du genom en aktie har gjort en vinst på 150 kr och en annan aktier har du gjort en förlust på 150 kr så behöver du inte skatta något om båda dessa säljs under samma år.
  • Investeringsparkonto: inga affärer behöver deklareras. Istället skattas hela värdet på kontot med ett schablonbelopp varje år. Du behöver alltså skatta även om du gör en förlust. De flesta rekommenderar detta konto på grund av enkelheten och den förhållandevis ändå låga beskattningen.

 

När går det att köpa/sälja aktier?

Aktiehandeln på Sockholmsbörsen bedrivs normalt mellan 09:00-17:30 under vardagar.

 

När ska jag sälja aktien?

 

 

Grundläggande råd till blivande aktieägare:

  • Börja direkt. Tänk inte att du ska läsa x antal böcker innan, då är risken att du ledsnar. Börja handla direkt, men det är förstås bra att läsa också!
  • Handla ej för pengar du kan behöva den närmaste tiden. En investering tenderar att både gå upp och ned, därför gäller det att inte bli stressad när en aktie har lägre kurs än din köpkurs.
  • Börja med riktiga pengar direkt. Det finns sidor där du kan ”låtsas handla” med fiktiva pengar. När du gör detta kommer du troligtvis ej att reagera på samma sätt som du hade gjort om du hade köpt aktien med dina egna pengar. Därför rekommenderar vi att du lär dig den hårda vägen med riktiga pengar.
  • Starta med mindre belopp. Satsa inte allt du har, utan köp för förhållandevis små belopp. Alla gör misstag i början och du kommer därför att göra affärer du tror stenhårt på men som visar sig att gå åt motsatt håll.
  • Bygg din portfölj på stabila bolag. Det är bra att ha en stabil grund att stå på, detta gäller även en aktieportfölj. Stora klassiska bolag som H&M och Investor kommer troligtvis inte försvinna den närmaste tiden. Mindre företag är ofta en mer riskabel investering. Med det sagt betyder det inte att du skall undvika alla mindre företag men det är en rekommendation att de inte utgör större delen av din portfölj.
  • Köp flera olika bolag. Om du endast har en aktie i din portfölj är risken större för att din portfölj ska elimineras. Det är därför bra som ny att köpa 4-10 olika bolag för att sprida riskerna.
  • Gift dig inte med dina aktier. Om det visar sig att du har gjort fel i dina analyser är du inte sämre än att du kan ändra dig!